Hurtig levering

  Fri fragt over 499,-


 

Få gode råd til opsætning af tapet lige her


Indholdsfortegnelse: 

 • Hvordan tapetserer man på forskellige underlag? 
 • Opsætning af traditinelle papirtapeter 
 • Opsætning af Smart-Paper (Non-Woven) tapet 

 

 
 

Hvordan er det nu lige man sætter sit nye tapet op?

Før du bestiller dit nye tapet, kan det være en god ide, at måle rummet op, så du ved hvor meget tapet du cirka skal bruge.

De fleste ruller måler 53 centimeter i bredden og 10 meter i længden, men det er altid en god ide at tjekke specifikationerne for det ønskede tapet.

Vær opmærksom på at mønstrede tapeter ofte kræver lidt forskydning fra bane til bane.

Dette er anført som mønsterforskydning under tapetinformationen på de produkter, hvor det er relevant.

Tapethuset har en tapetberegner på samtlige tapeter, så du nemt kan regne ud hvor mange ruller tapet du skal bruge til tapetseringen.

Når du først har valgt det tapet du går og drømmer om, så er opsætningen af dit tapet en overskuelig størrelse! 

 
 

 

Nedenunder følger der en guide til hvordan forskellige underlag skal forbehandles, inden man kan gå igang med opsætningen af sit nye tapet.

Vær opmærksom på at denne er den helt optimale måde at gøre det på.

Man kan sagtens sætte tapet op på en fuldstændig almindelig glat væg, så længe den er grundet eller malet i forvejen.

Det vigtigste er, at man har en glat overflade, og at det tapetklister man bruger kan hæfte.

Vær desuden opmærksom på, at fx. en hvid tapet ikke fungerer super godt på en i forvejen mørk væg, da der kan være så stor farvekontrast at det vil være synligt.  

 

 
 Et klassisk moderne tapet med papirforside trykt på en bagside af filt, dermed også kaldet smart-paper eller non-woven tapet.

Størstedelen af alt tapet der sælges i dag er smart paper/non-woven, som er lettere at montere på væggen end traditionelt papirtapet. Se det viste tapet her. 

 
 

Hvordan tapetserer man på forskellige underlag?

Det er vigtigt at forholde sig til den overflade som skal tapetseret.

Er væggen fyldt med ujævnheder vil det højst sandsynligt kunne ses igennem det nye tapet.

Er det en væg med malet savsmuldstapet? Det er vigtigt at fjerne tapeter med struktur, da det ellers vil kunne ses på det nye tapet.

Har du tapet på væggene forvejen - så kan du med fordel læse vores anbefalinger til at fjerne tapet her.

Læs vores guide her, så er du næsten garanteret et godt resultat. 

 
 

På gamle tapeter 

 1. Fjern løstsiddende tapet (ved vinyl- og strukturtapet fjernes det øverste lag). Forsøg at trække i det øverste lag, så bør tapetet dele sig og tilbage er en glat flade.

 2. Udjævn overlapninger med sandpapir eller fjern dem med en hobbykniv.

 3. Samlinger og ujævnheder spartles og slibes.

 4. Forlim eventuelt spartlede flader. Følg ellers anvisningen på tapetpakningen.

 
 

På glasfibervæv

 

 1. Vask overfladen grundigt i grundrens efterfulgt af rent vand.

 2. Overfladen spartles, slibes og forlimes. Følg ellers anvisningen på tapetpakningen.

 
 

På tekstiltapet, hessian og lignende

 

 1. Materialet bør fjernes helt, eventuelt med brug af tapetfjerner.

 2. Overfladen spartles, slibes og forlimes. Følg ellers anvisningen på tapetpakningen.

 
 

På malede flader

 1. Vask overfladen grundigt i grundrens efterfulgt af rent vand.

 2. Overfladen spartles og slibes. Følg ellers anvisningen på tapetpakningen.

 
 

På beton, letbeton og pudsede flader

 1. Ujævnheder i overfladen spartles, slibes og forlimes. Følg ellers anvisningen på tapetpakningen.
 
 

På en kontrastfyldt baggrund

 1. For at baggrundsfarven ikke synes gennem tapetsamlingerne, bør samlingsstederne som minimum males i en grundmaling, som matcher den nye tapet.

 2. Følg ellers anvisningen på tapetpakningen.

 
 

 
 


Her ses også et klassisk moderne smart-paper/non-woven tapet, som har en overflade af papir og trykt på en bagside af filt. Se det viste tapet her. 

 
 

Opsætning af traditionelle papirtapeter

 

Tidligere blev tapet trykt på en bagside af papir, hvilket gjorde opsætningen en smule mere omfattende.

En papirbagside udvider sig når den bliver fugtig, hvilket kommer til udtryk når tapetet sættes op.

Ved traditionelle papirtapeter påføres tapetklisteren direkte på tapetes bagside, hvorefter det skal trække.

Der findes stadig tapeter der er trykt på papir, men langt de fleste tapeter der sælges i dag, er trykt på filt. Læs mere om smart paper/non-woven i næste afsnit. 

Læg den afmålte tapetbane på et bord eller flade og smør tapetklister på bagsiden. Begynd i midten og arbejd dig ud mod kanterne. Det er vigtigt, at klisteren er påsmurt jævnt og i en god mængde, da ulimede steder giver luftbobler i tapetet.

 

 1. Fold tapetet sammen - cirka ¾ fra toppen og ¼ fra bunden.

 2. Lad den limede bane trække i 5-10 minutter, inden du begynder at sætte den op. Tapetet bliver herved fugtigt, og det er rigtig godt.

 3. Start med at folde de øverste ¾ ud og sæt dem op på væggen op mod loftets kant. Fold derefter resten af den ombukkede tapet ud og børst tapetet fast på væggen med en tapetbørste.

 4. Start fra midten og arbejd dig ud til kanten. Er der kommet tapetlim på forsiden af tapetet, så vask det hurtigt af med rent vand.

 
 

Opsætning af Smart-Paper (Non-Woven) tapet


Smart-Paper er den mest almindelige type tapet i dag.

Smart-Paper der også ofte omtales som Non-Woven tapet, er karakteristisk ved at det er væsentlig nemmere at sætte op end de gamle papirtapeter.

Heraf navnet Smart-Paper. Smart-Paper eller Non-Woven tapet er nemt at sætte op fordi at man, i stedet for at påføre tapetklister på bagsiden af tapetet, blot påfører tapetklister direkte på væggen, hvorefter man helt enkelt kan sætte sit Smart-Paper op på væggen.

 

 1. Smør tapetklister/lim på væggen. Det er vigtigt at hele området der skal tapetseres er dækket af tapetklister. Væggen skal ikke sejle i det, men laget skal alligevel være tykt.

 2. Sæt den første tapetbane op på væggen mod loftets kant. Børst tapet fast på væggen med en tapetbørste. Start fra midten og arbejd dig ud til kanten. Sørg for at der ikke er luftbobler. Er der kommet tapetlim på forsiden af tapetet, så vask det hurtigt af med rent vand. 

 3. Sæt næste bane op på samme måde, men sørg først for at tage højde for eventuel mønsterforskydning. På den måde undgår man at måle forkert op og "spilde" en bane. Vær iøvrigt opmærksom på ikke at lave overlap, men får banerne til at ligge helt op af hinanden.

 4. Når tapetseringen er overstået kan man skære til i kanterne med sin hobbykniv. Eventuelle rester af lim der er blevet presset op mellem banerne under opsætningen kan man let fjerne med en fugtig klud.  


 

Relaterede artikler

Valg af tapet
  Hvordan vælger man tapet? Når man vælger tapet er der flere forskellige parametre man bør overveje. Selve designet og udseende skal vælges ud fra hvilket udtryk man ønsker i sit hjem. Tapet kan sagtens fungere som det bærende element i indretningen, hvis man eksempelvis vælger et dominerende tapet eller tapetserer alle vægge i rummet. Tapet kan også understøtte ens indretning og fungere om et dekorativt element, ved eksempelvis at man vælger et mere neutralt tapet eller kun tapetserer en eller to vægg..
Kan man reparere tapet?
  Hvordan reparerer man tapet?   Indholdsfortegnelse:  Sådan reparerer du dit tapet  Sådan lapper du savsmuldstapet  Tapet er faktisk, som udgangspunkt, ikke til at reparere på, hvis først skaden er sket. Der er som oftest mønsterforskydninger og farveforskelle i tapetet, der gør det meget svært at reparere, så resultatet bliver som før.   Det kan dog godt lade sig gøre, hvis man ikke nødvendigvis forventer, at tapetet bliver lige så smukt som før. Det kræver..
Tapet inspiration
  Tapetinspiration    Tapet er noget af det hotteste indenfor boligindretning i dag. Flere og flere vælger at gøre deres hjem unikke ved at tapetsere enkelte vægge eller hele rum.   Der findes et hav af forskellige tapeter, som hver især kan bidrage med noget helt specielt i rummet. Det kan virke som et stort skridt at tage, når man vælger at tapetsere for første gang. Hertil er det vigtigt at tilføje: Tapet kan fjernes eller skiftes ud. Det er ikke et endegyldigt valg. Moden skifter, og ens egen smag skifter. Tap..
Hvordan bruger andre tapet?

Er du nysgerrig på hvordan andre bruger tapet i indretningen? Eller mangler du inspiration til hvordan du kan bruge tapet hjemme hos dig? Se med jer, hvor vi jævnligt poster billeder af nogle af vores kunders færdige resultater - og find inspiration til at give dit eget hjem endnu mere personlighed.