Hvordan rengør man tapet?

Når man har brugt tid og penge på at få det helt perfekte tapet sat op, har man med garanti et ønske om, at det bliver ved med at se ligeså flot ud som dagen, da det blev købt. Det behøver på ingen måde at være særlig svært at holde rent, og er formodentlig meget lettere end man går og tror. Alt ud fra hvor tapetet er placeret samt hvilket slags tapet der er med at gøre, kan rengøringen foregå med rengøringsmidler der allerede kan findes i hjemmet. Nedenfor finder du en guide til hvordan du kan rengøre dit tapet. 

 

Indholdsfortegnelse

  • Støve tapetet af
  • Vaske tapetet
  • Pletter
  • Tapet i køkkenet
 
 

Støve tapetet af

Støv i tapetet er noget, som let kan blive overset, men er en af de store synder for ødelagt og gammelt af udseende tapet. Støvet sætter sig især let fast i tapet, der inkluderer tekstur.

 

Du skal bruge følgende:

Støvsuger / støvsugerslang og børstemundstykke

Microfiber-/hvid klud

 

Vi anbefaler at gøre brug af støvsuger når man skal støve sit tapet af. Ved brug af en støvsuger vil man nemt kunne fjerne løst støv.

Under støvsugningen skal der gøres brug af støvsugerslange og børstemundstykke, for ikke at beskadige tapetet under afstøvningen. På et helt fladt eller et ikke-tekstureret overflade er der også mulighed for at gøre brug af en microfiber-/hvid klud på enden af en kost.

Start med at støvsuge fra top og herefter nedad i baner. Dette skyldes, at der kan risikeres, at der vil komme løst støv ud fra tapetet.

 

 
 
 
 
 

Vask tapetet

Efter at have fjernet støv kan tapetet vaskes for enten at fjerne pletter og store beskidte områder og herved forhindre, at der kommer pletter. 

Inden du begynder at vaske dit tapet, skal du teste at dit tapet ikke vil tage skade af det. Find et sted, hvor det ikke vil blive set, og afprøv om dit tapet vil tage skade af at blive vasket.

 

Du skal bruge følgende:

Spand med varmt vand og lidt opvaskesæbe

Blød svamp 

 

Den nemmeste og billigste metode, som du kan gøre brug af, er vand, lidt opvaskesæbe og en blød svamp. Tapetet tørres blidt af med svampen.

Når der vaskes ved sammenkoblingen, skal der tørres ned i en lige linje med en klud, for at undgå at svampen ved samlingen vil lave en åbning.

 

 
 
 
 
 

Pletter

I tilfælde af lette pletter på tapetet, kan du forsøge at fjerne dem ved at skrubbe tapetet.

 

Du skal bruge følgende:
Spand med varmt vand og opvaskesæbe 

Blød klud

 

Bland en smule opvaskesæbe med varmt vand. Skrub herefter området med pletterne let med en blød klud. Sørg for at ikke at skrubbe for hårdt, da det kan give risiko for, at tapetet vil gå i stykker.

Skrub tapetet i et kort stykke tid, og lad det efterfølgende tørre førend, der startes forfra igen. Dette kan gøres over flere omgange.

 

 
 
 
 
 

Tapet i køkken og vådrum

Tapeter der sættes op i rum som køkkener, udsættes ofte for fedt, dampe og andre ting der gør, at det ikke er nok kun at støve tapetet af. Dette gør, at der er en nødvendighed for, at tapetet skal tørres af fra tid til anden. Ofte er tapetet i dette område vandtæt vinyl tapet.

 

Du skal bruge følgende:

Spand med vand og opvaskesæbe

Spand med vand 

Svamp 

Tørt håndklæde eller viskestykke 

 

Tapetet skal ikke have andet end et let stryg med en opvredet svamp der er blevet dyppet i vand med opvaskesæbe. 

Bagefter renses tapetet med en ren svamp dyppet og opvredet i rent vand, hvor tapetet derefter presses forsigtigt tørt med et håndklæde eller lign.

Hvis der er nødvendighed for en ekstra omgang rengøring, gøres dette, vent dog indtil at tapetet er tørt, efter første omgang vask.

 

Relaterede artikler

Hvordan sætter man tapet op?

Er du nybegynder i tapetopsætning, eller er det et stykke tid siden du sidst har sat tapet op? I denne artikel guider vi dig igennem processen.

Hvordan fjerner man tapet?

Skal du have fjernet dit tapet? Så er her den komplette guide til hvordan du på nemmeste og bedste vis fjerner dit tapet. 

Reparation af tapet

Tapet er svært at reparere, eftersom der oftest er mønsterforskydninger og farveforskelle i tapetet. Det kan dog godt lade sig gøre, hvis man ikke nødvendigvis forventer, at tapetet bliver lige så smukt som før. I denne artikel guider vi dig igennem hvordan du kan reparere dit tapet.

Hvad er mønsterforskydning?

Før du begynder at opsætte tapet, er det vigtigt at kontrollere, hvilken slags mønsterjustering tapetet har.

Her forklarer vi, hvordan man opsætter tapet med lige, tilfældig og forskudt mønster.